V listopadu a prosinci provedli naši výživáři celkem 120 kontrol v provozovnách stravovacích služeb, rozložení je vidět v tabulce.

Bez jakýchkoliv závad bylo tentokrát 49 kontrol, což je cca 41 %.  V tomto období byly závady v 6 provozovnách řešeny domluvou, ve 34 případech byly uloženy pokuty ve výši 81 500 Kč. Ve dvou případech neuklízeli dostatečně, proto bylo nařízeno provedení sanitačních opatření.

Některá zjištění nás v terénu občas výrazně překvapí. Například tyto skladové zásoby v provozovně. Datum kontroly bylo 1. 12. 2022. Ze kdy tyto suroviny byly nebo spíš do kdy měly být spotřebovány vidíte na fotkách.

Hladká mouka do roku 2015
Rýže rovněž 2015
Ovesné vločky rok a půl po minimální trvanlivosti
U mléka není minimální trvanlivost, ale doba spotřeby, která se překročit opravdu nesmí za žádných podmínek. Tady to bylo několik dnů po.

A již zmíněný nedostatečný úklid v kuchyni, kdy už musel být nařízen sanitární úklid v celé provozovně.

Tady je třeba krásně vidět, kam se zajíždí při běžném úklidu v kuchyni mopem a kam už mop nedosáhne.

A to, že by do vyráběných jídel neměly padat kusy stropu, to už jsme sem v minulosti dávali taky.

I police na skladování musí být v bezvadném stavu, hladké, čistitelné…

Ovšem zcela TOP je pěstování brambor v hrubé přípravně. Zjevně vhodná zemina.

Je potřeba se rozhodnout. Jsou prostory určené pro převlékání. A prostory určené pro skladování. Nikoliv takto společně.

No a že popelník do kuchyně nepatří, o tom žádná…

O zamražování potravin už tu řeč byla několikrát. Máslo ani pečivo nebylo výrobcem prodáno k zamražení.

Všechny potraviny, suroviny, rozpracované pokrmy, polotovary, hotové výrobky musí být identifikovatelné, sledovatelné, ZNAČENÉ. A kryté proti jakékoliv možné kontaminaci. Ne jako tady.

Foto: KHS

V předvánočním období naši pracovníci posuzovali 33 projektových dokumentací potravinářských podniků (např. restaurace, občerstvení – kebaby, grilování, nebo třeba výrobnu sušeného masa, objekt zelinářství a různé prodejny), z nichž v 5 případech žádost neprošla a musí být předložena znovu. Účastnili jsme se 19 místních šetření k zahájení činnosti, ve dvou případech nebyla stavba připravena k provozu a otevření se tak oddálilo.

Z nejzajímavějších akcí to bylo například otevření dvou čerpacích stanic pohonných hmot Shell v Dolní Rovni na odpočívce D35, kde na obou stranách vznikly provozovny stravovacích služeb – kavárny Shell Café. Také byla otevřena u nás v kraji první cílená „dog friendly“ kavárna, konkrétně v Pardubicích.
Foto: www.autoservismagazin.cz a FB westiecoffee

Odbor hygieny výživy KHS 11. 1. 2023

Foto KHS

Další výsledky kontrol ZDE.